keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Syksy ja kouluhälinää


Uuden lukuvuoden alku sulautui huomaamatta kotimaahan palaamiseen ja toi mukanaan myös viilenevät syysillat. Kohta voi jo sytyttää kynttilät, pukeutua fleecehaalariin ja keittää pannullisen teetä! Viimeinen viikko reissussa sujui erinomaisesti, verkostuimme Portugalissa portugalilaisten ja kroatialaisten psykologianopiskelijoiden kanssa lähinnä uima-altaalla makoillen ja kaupunkeja kierrellen. 

Yksi mielenkiintoinen workshopkin sisältyi viikkoon: draamaterapiaa. On jännittävää ajatella kuinka moni ristiriita elämässä johtuu lähinnä jommankumman osapuolen kokemuksesta jääneensä ymmärrystä vaille! Työpajassa harjoittelimme kohtaamaan toisen ihmisen ihmisenä - mutta toisena ihmisenä, ei itsen kopiona. Pohdimme lisäksi empatian ja sympatian eroja (toisen tunteiden hyväksyminen ja asemaan asettuminen vs. samojen tunteiden myötäeläminen). Mitä pidemmälle opinnot etenevät, sitä enemmän tuntuu siltä että oleellisimmat asiat oppii jostain aivan muualta kuin tenttikirjoista.

Käytännössä työpajassa jakauduimme alkulämmittelyiden jälkeen pareiksi (sellaisten ihmisten kanssa joita emme entuudestaan tunteneet) ja meidät ohjeistettiin katselemaan pariamme tarkkaavaisesti mutta neutraalisti silmiin. Tämän jälkeen kerroimme parille jonkun salaisuuden itsestämme ja hetken päästä pari sai kertoa omin sanoin miten koki salaisuuden ymmärtäneensä - tarkoituksena oli siis saada kokea itsensä molemminpuolisesti ymmärretyksi. Samalla arvioitiin myös tulkinnan totuudenmukaisuutta ja tunnetilaa - miltä sinusta tuntui minusta juuri sillä hetkellä kun kerroit tämän salaisuuden minulle.

Toisena mielenkiintoisena harjoituksena kokeilimme lisää empatiaa käytännössä: kävelimme tilassa senhetkisen elämäntilanteemme tunnekokemuksen mukaisesti ja saimme kokeilla kävellä myös toistemme kävelyjen mukaisesti (eli yrittää kirjaimellisesti eläytyä toisen asemaan). Harjoituksesta huomasi hyvin miten eriäviä eri ihmisten tulkinnat saman ihmisen kävelystä voivatkaan olla verrattuna henkilön omaan kokemukseen - vaikka kuinka luulisi ymmärtävänsä miltä toisesta tuntuu!

Tärkeänä huomiona työpajasta jäi mieleen teema "a fleeting sensation when you're pinching your skin is the reality, the thoughts are just the work of your mind" joka kuvastaa mielestäni hyvin sitä, että toista ihmistä ei voi koskaan ymmärtää täysin koska kaikki kokemamme on värittynyt tunnekokemuksillamme, ennakko-odotuksillamme ja tulkinnoillamme. Kokeilimme perinteistä luottamusharjoitusta tätä todistaaksemme: täysin turvallisissa ympäristöolosuhteissa silmät kiinni juokseminen tuntuu pelottavalta täysin järjenvastaisesti. Pelko on ainostaan ajatuksissamme, se ei ole todellisuutta.

Huomattavan ison osan Portugal-ajasta vei myös odottelu: etelä-eurooppalainen aikakäsitys tuli hieman liiankin tutuksi. Vielä viisi minuuttia, vielä viisi minuuttia - eli siis useimmiten mitä tahansa puolesta tunnista puoleentoista tuntiin. Matkassa oli silti mukavaa, tutustuimme mm. paikallisten yliopistojen musiikkikulttuuriin! Jokaisella tiedekunnalla on oma orkesterityyppinen 'tuna', joka soittaa serenaadeja ja esiintyy kaupungin kaduilla ja juhlissa siististi pukeutuneena. Kävimme eräänä iltana kuuntelemassa psykologian laitoksen 'tunaa' - kuulosti kyllä upealta!

Päivän huomiona voisin mainita löytäneeni uuden vakiosushipaikan - Hakaniemen Sushi Bar Rice Gardenin. Hälyttävän hyvää, lounas maksoi 8,80e ja maistui taivaalliselta! Lounaan jälkeen jatkui Suomessa odotellut hillitön kalenteri- sähköposti- ja facebookselvittely - ulkomaanmatkailun pieniä kääntöpuolia..

Nyt alkaa pikkuhiljaa vihdoinkin olla taas kartalla ja ensimmäisen periodin lukujärjestys näyttää tältä:

Lisäksi koko vuoden kestävä kognitiivisen/havaintopsykologian harkkakurssi (9op) ja muutamia rästitenttejä


Eli siis tiedossa neljän päivän viikonloppuja koko periodin ajan - not bad! Rästejä jäi viime keväältä kolme, lähinnä käyttäytymistieteellisen speksin ja efpsa-kongressin takia mutta eiköhän nekin vielä sieltä selätetä. Yliopiston pahin ongelma lienee kaikki ihana oheisohjelma - opinnot on äärimmäisen helppo unohtaa kaiken muun mielenkiintoisen lomassa vaikka ei ainejärjestö- ja osakuntatoiminnassa edes pyörisikään. Nytkin syksyllä huomaa lähinnä odottavansa vain tulevaa speksiä ja opiskelijarientoja! 

Syksyyn sisältyy myös uutta ihanaa partiotoimintaa: Begee-afrikkafestarit (16.9 Happi-nuorisokeskuksessa) ja uusi Lippukunnan näkyvyys ja media -koulutuspäivä. Vielä hieman vaiheessa, mutta kyllä ne sieltä toivottavasti valmistuvat ajallaan! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti